Loveorganik

Loveorganik
Loveorganik organik yaşam ürünleri

19 Mayıs 2014 Pazartesi

Organik Tarım Nedir?

Ekolojik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Daha geniş anlamda çevreyi korumayı amaçlayan, doğadan aldığını doğaya geri veren, tarımın sürekliliğini sağlamayı hedefleyen ve hatta çalışanlarının menfaatlerini korumaya başlayan toplu bir felsefenin ürünü, bir yaşam biçimi. Organik ürünler vücudunuzun doğal dengesini bozmaz, canlılık verir, tamamen doğadaki organik bitkilerden elde edilir. Saf ve doğal olmayan hiçbir madde içermez.

Organik tarım ürünleri, beslenmemizin dışında giyim, kozmetik, kişisel bakım ürünlerine içerik katkısı sağladıkları için herbirimize aslında oldukça geniş bir yelpazede geri dönmektedir. Günümüzde sentetik maddelerin, üretimin her aşamasında yer alması maalesef hem sağlığımızı, hem doğal kaynaklarımızı, hem de ekolojik dengeyi tehdit ediyor. Bu nedenle organik tarımın sürdürülebilirliği her alanda sağlanmalı, her koşulda destek olunmalıdır.
Organik tarım yapılırken ilaçlama ve gübre amacı ile DDT, aldrin, endrin, mirex gibi hiçbir kimyasal kullanılamaz. Bu kimyasallar sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ettiği gibi yeraltı suları ve atmosfere dahi karışarak ekolojik dengeyi de tehdit etmektedir. 

Organik tarımda kullanımı yasaklanmış olan bir diğer kimyasal grup ise inorganik gübrelerdir. Sık sık kullanılan bu gübreler yıllar geçtikçe toprakta arsenik gibi birçok zararlı maddenin birikmesine neden olmakta ve her geçen yıl etkisini daha da çok artırmaktadır. Biriken bu maddelerin yediğimiz besinlerle bize ulaşması çok kolay olduğu gibi, yağmur suları ile birlikte de yer altı sularına karışarak hem sağlığımıza, hem de çevreye ciddi şekilde zarar vermesi göz göre göre yapılan en büyük yanlışlardan birisidir.

Organik tarımda kullanılması öngörülen organik gübreler; katı halde hayvan gübresi, hayvan gübresi ve su karışımları, mutfak ve ev artıklarının beslediği kurt karışımlarının oluşturduğu gübreler (vermicompost), turba (yosun), atık sular ve guano (martı gübresi) dir.

Dolayısıyla organik besin veya kozmetik maddelerini oluşturacak olan bitkiler önceden belirlenmiş ve kesin üretim standartlarına göre yetiştirilirler.

Organik sertifikalı buğday, arpa vb. gibi tahıllar, diğer ekinler, sebzeler ve meyve veren ağaçlar konvansiyonel böcek öldürücüler kullanılmaksızın yetiştirilmelidirler; çünkü bu kimyasallar kolaylıkla toz veya gaz hale geçerek yeraltı ve yerüstü sularının yanında atmosfere de karışarak yüzlerce kilometrelik mesafeler katedebilmektedirler. Biyolojik sistemlerde ilk konsantrasyonlarının 70,000 katına kadar birikebilmekte, zararlı etkilerini yıllarca sürdürebilmektedirler.
Bu böcek ilaçları hedef gruplarından çok daha geniş ve insanları da içine alan bir grup canlı için tehlike arzetmekteler. İnsanlarda endokrin sistemi düzensizliklerine, kansere, bağışıklık sistemi hastalıklarına, sinir sistemi hastalıklarına, kısırlığa, sakat doğumlara yol açmaktadırlar. Bu sentetik maddeler kuşlara, balıklara ve doğadaki diğer canlılara da büyük zararlar vermekteler.

Organik ürünler tüketiciye ulaşmadan önce kesinlikle iyonize radyasyona maruz kalmamalı ve hazırlanmaları sırasında renk verici kıvam artırıcı sentetik katkı maddeleri kullanılmamalıdır.



Bazı ülkelerde genetik modifiye edilmiş ürünler de organik listesinden çıkarılmıştır.

İngilizce hazırlanmış fakat organik tarım ve hayvancılığı anlatan aşağıdaki diagram tüm organik üretim akışını özetlemektedir.


Organik tarım ürünlerine ulaşabileceğiniz en kısa yol loveorganik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder